Nie jesteś zalogowany na forum.
Poniżej znajduje się chyba najbardziej trzymająca się kupy i poprawna lista produktów zalecanych i niezalecanych w przewlekłym zapaleniu trzustki, do jakiej udało mi się dotrzeć. Jest to lista zawarta w książce "Praktyczny Podręcznik Dietetyki" pod red. prof. Mirosława Jarosza (dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, gastroenterolog) z 2012 roku, więc jest aktualna i godna zaufania jak sądzę. Cała książka dostępna za darmo pod linkiem:
http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struk … _zal15.pdf
PS Pamiętajcie proszę, że przewlekłe zapalenie trzustki to dosyć nieprzewidywalna choroba i jadłospis winien być układany pod konkretną osobę. Może się zdarzyć na przykład, że jakichś produktówz listy zalecanej możecie nie tolerować i odwrotnie. Dlatego powyższa tabela to raczej baza, od której możecie zacząć układanie własnego jadłospisu niźli sztywne wytyczne dot. tego co możecie, a czego nie możecie jeść (nie licząc oczywiście produktów z dużą zawartością tłuszczu, tych należy unikać bezwzględnie).
Offline
Frost a ja duzo pieprze bo ponoc to antyzapalne jest hmmm?
Offline
Zależy jaki. Czarny pieprz sam w sobie niewiele robi - nie ma właściwości przeciwzapalnych, ale istotnie wzmacnia działanie kurkumy, która przeciwzapalna jest. Większe ilości za to mogą spowolnić pasaż pożywienia,a co za tym idzie poprawić wchłanianie składników odżywczych.
Pieprz cayenne za to już jest przeciw zapalny - zawiera kapsaicynę:)
Offline