Przewlekłe zapalenie trzustki - FORUM

Forum stworzone dla osób zmagających się z ostrym i przewlekłym zapaleniem trzustki. Jest to nasze miejsce w sieci, gdzie możemy wymieniać się doświadczeniami, dowiedzieć czegoś o PZT i OZT lub po prostu porozmawiać o swoich problemach.

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2016-10-18 10:12:08

Kasia
Użytkownik
Liczba postów: 132
AndroidChrome 52.0.2743.98

Historia Kasi

This post is moved from topic "Dzienne spożycie tłuszczy w przewlekłym zapaleniu trzustki". Frost

Posty przeniesione z działu "DIETA" [dblpt])

Czesc wszystkim od niedawna choroba meza dotknela moja rodzine.W czerwcu stwierdzono ostre zapalenie trzustki byla dieta leki i coz minelo 4 miesiace maz znow wteafil do szpitala z zaostrzonym stanem zapalnym trzustki.Szukam teraz przepisow co mu gotowac i przeraza mnie ten stan.Martwie sie co dalej bedzie...

#2 2016-10-20 18:17:49

Frost
Administrator
Liczba postów: 270
AndroidChrome 53.0.2785.124

Odp: Historia Kasi

This post is moved from topic "Dzienne spożycie tłuszczy w przewlekłym zapaleniu trzustki". Frost

Witam,

Przykro mi słyszeć o problemach męża. W przypadku kiedy co chwilę są zaostrzenia trzustki warto zastosować dosyć ścisła dietę trzustkową. Polecam książkę :

Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki (okładka miękka)
Autor:   
Wieczorek-Chełmińska Zofia

Jesteś tam bardzo dużo lekkostrawnych przepisów i zasad żywienia w ostrym zapaleniu trzustki i zaawansowanym przewlekłym zapaleniu.

PS wiadomo co spowodowało zaostrzenie?

#3 2016-11-03 11:59:35

Kasia
Użytkownik

Niestety nie wiadomo.Sama tez sie zastanawiam tak lecza lekarze.Na wypisie ze szpitala pisze tylko tak w dniu takim i takim wykonano usg nic pozatym.Epikryza ze szpitala to raptem 3 zdania.Jest zapisany do poradni gadtroenterologiczenej zobaczymy co tam powiedza.

#4 2016-11-06 10:08:15

Frost
Administrator
WindowsChrome 54.0.2840.71

No niestety czasem tak jest, OZT może mieć wiele różnych przyczyn i często dopiero po kilku atakach lekarze są w stanie jednoznacznie ustalić powód. Czasem i w ogóle się nie udaje...

#5 2016-11-07 15:22:31

Kasia
Użytkownik

Hejka no z diagnozy wiadomo co jest ze zaostrzone zapalenie trzustki tylko te bole sa dziwne raz cmi raz mocniej boli raz skreca a raz wcale nie boli.Dlatego tego nie rozumiem ze ten bol tak skacze.

#6 2016-11-07 20:44:10

Frost
Administrator

To typowe w chorobach trzustki, u mnie też rodzaj bólu i natężenie to była/jest loteria.

#7 2016-11-08 07:17:45

Kasia
Użytkownik

Witaj zebys wiedzial ze loteria.Wstajesz rano i nie wiesz co bedzie jaki bol masakra.Choc maz mowi ze jakby tylko cmilo to mozna sie przyzwyczaic do bolu a jesli tak skacze to czasem ciezej.Jedyny minus tego wszystkiego jest taki ze niestety musial zrezygnowac z jedzenis z tego co lubi czyli smazone grilowane ostre przyprawy itd.

Wiadomość dodana po 02 min 37 s:
Powoli zblizaja sie Swieta Bozego Narodzenia jak tu cos zjesc kiedy na swieta gotujesz bigosy krokiety barszcz czerwony doprawiony i wiele innych potraw tlustych i smazonych nie wspomne o karpiu a tu niestety nie dla trzustki.

#8 2016-11-08 07:51:15

Monika39
Użytkownik
Liczba postów: 230

Witam,proszę powiedzcie ,bo z tego co czytam w pracach naukowych to im dalej tym gorzej z tą chorobą,że po jakimś czasie nie ma już przerw tylko stały ból na który nic nie pomaga....:(Jak to jest u Was. U mnie dalej nie stwierdzone,ale ja myślę,że to już lada moment i kiedy sięgam wstecz do chyba pierwszych objawów to przerwy między okresami bólowymi się wydłużały...Najpierw po 6 mies był nawrót,potem po 16 mies,a potem aż 3 lata spokoju i znów,ale bóle już b.dokuczają.Ogólnie bardzo się podłamałam.

#9 2016-11-08 18:13:32

Frost
Administrator

Jedyny minus tego wszystkiego jest taki ze niestety musial zrezygnowac z jedzenis z tego co lubi czyli smazone grilowane ostre przyprawy itd.

Póki trzustka wariuje to niestety trzeba ściśle się diety trzymać:( Ale kiedy są okresy spokoju można sobie pozwolić na trochę luźniejszy reżim. Zależy od osoby też zresztą. Ja np. grillowane i pieczone potrawy jem i nic się nie dzieje.

Powoli zblizaja sie Swieta Bozego Narodzenia jak tu cos zjesc kiedy na swieta gotujesz bigosy krokiety barszcz czerwony doprawiony i wiele innych potraw tlustych i smazonych nie wspomne o karpiu a tu niestety nie dla trzustki.

Barszcz czerwony nie ma w sobie nic co mogłoby zaskodzić:) Co do reszty ja robiłem sobie po prostu robiłem sobie wersje potraw niskotłuszczowe:).

Witam,proszę powiedzcie ,bo z tego co czytam w pracach naukowych to im dalej tym gorzej z tą chorobą,że po jakimś czasie nie ma już przerw tylko stały ból na który nic nie pomaga....:(Jak to jest u Was.

Stały ból to nie reguła, ponownie zależy to od osoby. Pod koniec choroby często nawet ból ustępuje ze względu na wysoki stopień uszkodzenia trzustki i nerwów w niej. Cóż mogę powiedzieć, ja staram się o tym nie myśleć i żyć teraźniejszością. Nie ma innej rady kiedy niektóre rzeczy są nieuniknione...:/

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum