Nie jesteś zalogowany na forum.
Jeszcze kilka dni temu chwaliłem sie ze wazę 95 kg, a dziś wchodzę na wagę i mam 93,5kg. Do tego te kupy zielone z esmuga tłuszczu, bo to musi byc tłuszcz!! Skoro jest na powierzchni wody... Jeżeli jest to biegunka tłuszczowa to znaczy, ze mam rozwalona trzustkę w 90%,... jak to sie ma do badań obrazowych, które nic nie wykazały!!! USG Ok, TK Ok, enzymy Ok. Wszystko co mogłem sprawdzić zostało sprawdzone, a ja mam stolce jakie mam. Dlatego pytam sie czy jest to w ogole możliwe, nie mieć boli, a uszkodzić trzustkę w 90%?? Czy o takim czymś słyszeliście, czytaliście??
trzustka w 80%przypadków boli, spadek wagi to problemy z trawieniem... masz po prostu puste jelita. Nieprawidłowy stolec to efekt nie koniecznie trzustki, tak samo tłuszcz. Czemu ciśniesz na trzustkę? Co Cię skłania do takiej tezy?
Tak to prawda stany zapalne trzustki jak i zoladka czy dwunastnicy bola niestety.Do tego podwyzszone amylazy i lipazy.Czemu ludzie ktorzy maja bole a nie zdiagnozowane przyczyny wmawiaja ze to trzustka tego nie rozumiem .Poki niema diagnozy jak mozna samemu sobie tak wmawiac....
Kasia żołądek i dwunastnicę mam sprawdzone dwa razy przez gastroskopie, brak zapaleń. Nie miałem jeszcze kolonoskopii, ale bóle mam po prawej i lewej stronie na wysokości tak z 2 cm pod sutkami. Tak nie bolą jelita... Została tylko trzucha.
Simon co znaczą puste jelita? Jak sięgam pamięcią to moje stolce zawsze pozostawiały smugę. Nie wiem czy każdy tak miał, ale jak zawsze pamietam, ze trzeba było szczotą czyścić. Moze to mi sie rozwijało bezobjawowo??
Sprawdzales amylazy i lipazy? Na usg jak dobrze odczyta lekarz to zobaczy jakies zmiany w trzustce tak bylo u meza mial pewne podejrzenia wiec zrobili Tk tomograf .A co na to lekarz do ktorego chodzisz?Jaka diagnoze stawia przeciez nie mozna chodzic z bolami nie wiedzac skad one sa a juz samemu leczenie w ciemno to najwieksza glupota.
Amylazy i lipazy w dolnych granicach normy. Co by się zgadzała z tym, ze trzustka już słabo działa...
Wiadomość dodana po 1 h 50 min 29 s:
Byłem teraz u gastro, który już ręce wyciąga i dał mi kolejny antybiotyk na jelita bym razem.
Czesiek, musisz sie troche uspokoic i wyluzowac, czy w badaniu kalu wyszedl Ci jakikolwiek tluszcz? Bole 2 cm pod sutkami nic nie znacza, moze Ci promieniowac, trzustka boli pod mostkiem i do plecow albo pod zebrami i do lopatek. Mam takie same objawy jak Twoje i w EUS wyszla mi tylko sciana hiperechogenczna w glowie przewodu, to nie trzustka uszkodzona w 90% skoncz czytac te bzdury, plus nie miales kolonkskopii wiec poczekaj moze na jej wynik...
Wiesz co miałem przed dieta, liczny tłuszcz w kale i później w trakcie diety nie liczne tłuszcze w kale. Ogólnie od wczorajszej wizyty u gastro biorę na luzzz. Kuracja ma trwać trzy miechy. Gastro powiedział, ze spróbujemy unormować jelita..., tylko ja od czterech miechow mam dietę i zero poprawy.
Jeszcze kilka dni temu chwaliłem sie ze wazę 95 kg, a dziś wchodzę na wagę i mam 93,5kg. Do tego te kupy zielone z esmuga tłuszczu, bo to musi byc tłuszcz!! Skoro jest na powierzchni wody... Jeżeli jest to biegunka tłuszczowa to znaczy, ze mam rozwalona trzustkę w 90%,... jak to sie ma do badań obrazowych, które nic nie wykazały!!! USG Ok, TK Ok, enzymy Ok. Wszystko co mogłem sprawdzić zostało sprawdzone, a ja mam stolce jakie mam. Dlatego pytam sie czy jest to w ogole możliwe, nie mieć boli, a uszkodzić trzustkę w 90%?? Czy o takim czymś słyszeliście, czytaliście??
Czesiek,
1. Wahania wagi na takim poziome są normalne (u zdrowych osób również) i związane z trawieniem czyt. ile w siebie wepchałeś/ile wyrzuciłeś danego dnia:). Do tego dochodzą wahania poziomu nawodnienia ciała co też przedkłada się na wagę. W moje opinii utrata wagi dopiero powyżej 3 kg bez wyraźnej przyczyny (jak zmiana diety itp.) jest powodem do niepokoju.
2. Nie, biegunka tłuszczowa nie oznacza rozwalonej trzustki na 100%, ten objaw mają też osoby z chorymi jelitami chociażby. Pamiętajcie, że układ pokarmowy to nie tylko trzustka, po drodze jest jeszcze sporo innych narządów, które mogą się zepsuć.
3. Co do badań, które nic nie wykazały niestety nic mądrego powiedzieć nie mogę. Tylko tyle, że z tego co zauważyłem to częsta sytuacja...Cóż poradzić, ludzkie ciało to nadal w dużej części tajemnica..
Frost, a zauwazyles, zeby ludzie z dobrym EUS tez mieli pzt?
Osobiście nie słyszałem o takim przypadku. Zakładam, że żeby lekarz stwierdził PZT na 100% badania obrazowe muszą wykazać jakieś nieprawidłowości.
Frost, a czemu ta klasyfikacja zaklada pzt od jakichs konkretnych kryteriow? Bo lekkie zmiany moze miec tez osoba zdrowa? np. 1 male kryterium a wlasciwie jego pol? ( znalezli mi tylko hiperechogeniczna sciane Wirsunga w glowie )
Nie wiem czemu szczerze mówiąc, pewnie dlatego, że jeden objaw może mieć różne podłoża, a dopiero zestaw konkretnych objawów wskazuje na poszczególne choroby:-).
No i tak, zmiany w trzustce nie muszą oznaczać PZT.
A Ty masz zmienione kolory toaletowe? Ja juz nie moge z tych kolorow... szare-zolte-zielone... plus pelno bialych kawaleczkow jakichs cokolwiek to jest... bleeh
Nie zauważyłem u siebie takich rewelacji ale i też specjalnie się nie przyglądam. Skoro wiem, że jestem chory to sensu nie widzę:D Tylko tyle, że od czasu ostatniego ataku OZT biegam na stronę praktycznie codziennie co wcześniej mi się nie zdarzało;)
Moglibyście opisać mi swoje bóle w okolicach żebrowych. Czy są to jakieś głębokie bóle, czy raczej takie na żebrach??
Czy jak leżycie na brzuchu to odczuwacie jakby było coś pod tymi żebrami. Coś w rodzaju kamienia, piłeczki itp??
ja jak leze to odczuwam ulge duza
ja jak leze tez czuje sie dobrze, jak siedze to czesaem czuje jakbym tam miala balonik..
Boli Was w środku ciała pod żebrami, czy tak na żebrach??
mnie roznie, pod zebranie, szczypanie na zebrach, na srodku brzucha, na plecach nizej i wyzej przy lopatce....
Mam pytanie czy zarzynanie większych ilości Kreonu, poprawi trawienie?? Czy to w ten sposób nie działa??
Poprawi, jeśli winna złemu trawieniu jest trzustka. Ale problem jest taki, że duże dawki Kreonu do posiłku mogą się wiązać że skutkami ubocznym jak wymienione w ulotce tj.:
"Często ból brzucha. Niezbyt często zaparcie, nieprawidłowe stolce, biegunka, nudności, wymioty, skórne reakcje nadwrażliwości."
na szczescie ja nie mam skutkow ubocznych
Ja po Kreonie miałam zaparcia i ból dupy (:D), przestałam brać.
Powiedzcie mi co kupić na wzmocnienie organizmu, taka bombę witaminowa?? Dzisiaj znów waga w dół 91,3 kg. Jem wg zaleceń mało tłuszczu, a kupy dalej słabe jasne i z tłuszczem. Do tego mam wrażenie ze osłabilem organizm.